Trojice polévek

10. 1. 2014

Polévky patří k tradičním prvním chodům, i když někdy pořádná poctivá hutná může posloužit i jako hlavní jídlo. Vyzkoušejte třeba jednu z naší trojice.

Zeleninový vývar jako základ

Ingredience

dvě mrkve
dvě petrželky
jeden menší celer
pórek
tři žampiony
tři střední cibule
tři stroužky česneku

Postup

Všechnu zeleninu očistíme a začneme s krájením. Cibuli s žampiony nakrájíme na hrubější kostičky. Mrkev s petrželí na silnější kolečka a menší celer rozpůlíme. Pórek můžeme a nemusíme použít, jsem ale zastáncem větších kusů, takže pokud se pro něj rozhodnete, nakrájejte ho na 10 cm dlouhé proužky. Můžete je i rozpůlit. Asi 10 minut všechno restujte na oleji a potom přelijte litrem a půl studené vody a dochuťte solí a pepřem. Vařte na mírném plameni asi 45 minut - těsně před koncem ještě přidejte prolisované tři stroužky česneku. 

Hráškový krém (2 porce)

Ingredience

500 ml zeleninového vývaru 
jedna menší cibulka
plátek másla
miska a půl mraženého hrášku

Postup

Na jemno nasekáme cibulku a na plátku másla ji zlehka orestujeme. Do hrnce vlijeme trochu vývaru a necháme ho odpařit. Potom vsypeme hrášek a dolijeme zbytek vývaru. Není nutné mít přesně půl litru vývaru, dle chuti a celkového množství ho můžete taky naředit s vodou. Povaříme asi 5 minut, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme ponorným mixérem. Vhodné podávat třeba s opečeným chlebem.
 

Čocková polévka (2 porce)

Ingredience

500 ml zeleninového vývaru
jedna menší cibulka
olej
miska čočky
stroužek česneku
mrkev z vývaru

Postup

Na dvě až tři hodiny necháme čočku poležet v hrnci ve vodě. Tu pak slijeme a ještě čočku dvakrát propláchneme. Na oleji orestujeme cibulku na jemno nakrájenou a vsypeme namočenou čočku. Zalijeme vývarem (zde platí o množství to samé co u hráškového krému) a vaříme, dokud čočka nezměkne. Čas záleží na tom, jak jsme měli dlouho čočku namočenou. Předpokládala jsem dobu vaření cca hodinu, ale asi po 40 minutách bylo hotovo :). Na závěr přidáme rozdrcený stroužek česneku a mrkev z vývaru. Lehce můžeme polévku projet tyčovým mixérem. 
 

Fazolačka

Ingredience (3-4 porce)

500 ml zeleninového vývaru
střední cibule
olej
250 g fazolí
tři menší brambory
mrkev a petržel z vývaru
bobkový list, nové koření

Postup

Fazole namočíme alespoň přes noc, ale můžeme nechat ve vodě až do dopoledne. Před vařením fazole propláchneme nejméně dvakrát. Opět si vytvoříme cibulkový základ, přidáme fazole, brambory nakrájené na kostky a zalijeme vývarem. Přidáme koření a vaříme na mírném plameni asi hodinu nebo dokud fazole úplně nezměknou. Pokud je polévka moc řídká, můžeme do ní nastrouhat ještě jeden menší brambor. Na závěr vmícháme uvařenou mrkev a petržel z vývaru a ještě stroužek česneku pro dochucení. 
 

Sdílet článek

Komentáře

Autor článku

Eliška Hrežová
Redaktorka
Masarykova univerzita

Studentka oboru Nutriční terapeut na LF MU a oboru Hra na klavír na PdF MU se zvláštním nadšením pro pečení.

Články autora


Témata receptu

Témata receptů