Domácí pizza

14. 3. 2014

Ještě jste nenašli ideální těsto na pizzu? Nebo hůř, v mrazáku máte nachystanou jednu kupovanou? Vyzkoušejte si udělat vaši první domácí pizzu podle našeho receptu.

Těsto na pizzu (6 větších porcí)

Ingredience

2 hrníčky teplé vody
2 lžičky cukru
2 lžičky droždí
5 hrníčků hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1 ½  lžičky soli

Postup

V hrnci nebo míse smícháme vodu s cukrem tak, aby se cukr rozpustil. Dále přisypeme kvasnice a necháme stát po deset minut v teple.

untitled_140111_047.jpg

Ve velké míse smícháme mouku a sůl. Přidáme olej a nakonec i vodu s kvasnicemi. Těsto by mělo být velmi lepivé, proto si pomoučíme vál a po dalších 5 minut zpracováváme těsto na válu. Nebojte se s těstem o vál i několikrát praštit. Těsto pak přemístíme do mísy vymazané troškou olivového oleje, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 40 minut v teple.

untitled_140111_053.jpg

Po nakynutí těsto zlehka překlopíme z mísy na pomoučený vál, třemi tahy ho lehce vyválíme do šišky a naporcujeme na 6 kousků. Z každého kousku pak vytvoříme bochníčky, které necháme pod utěrkou kynout dalších 15 minut. V tento okamžit už můžeme zapnout troubu na maximum.

untitled_140111_061.jpg
Každý bochánek vyválíme mezi dvěmi pečícími papíry. Každý papír je lepší lehce potřít olivovým olejem (opravdu stačí jen kapka) nebo opět pomoučnit. Těsto stačí lehce zpracovat prsty jemnými tahy od středu do krajů. Čím méně tahů k vytvarování těsta použijete, tím nadýchanější těsto bude. Proto je i lepší dát přednost ruční práci před válečkem.

Pizza se slaninou a žampiony

Ingredience (1 porce)

3 lžíce boloňské omáčky
tři plátky slaniny
2 žampiony
bazalka
oregáno
mozzarella 
parmazán

Postup

Těsto potřeme 3 lžícemi rajčatové omáčky. Přidáme plátky mozzarelly, slaninu a hrst parmazánu. Navrch přidáme žampiony, nakrájenou čerstvou bazalku a špetku oregána. 
Před vložením do trouby necháme opět lehce nakynout 10 minut. Pečeme deset minut, záleží na teplotě trouby, raději si čas ze začátku hlídejte. 
untitled_140112_079.jpg

Sdílet článek

Komentáře

Autor článku

Eliška Bacovská
Redaktorka
Nutriweb

Absolventka bakalářského oboru Nutriční terapeut na LF MU. Středem jejího zájmu je biochemie a fyziologie výživy.

Články autora


Témata receptu

Témata receptů