10 tipů na silvestrovské pohoštění

30. 12. 2013

Blíží se poslední den roku a s ním přichází i oslavy. Neodbyjte se jenom mísou brambůrků a zkuste sebe i své přátelé pohostit něčím pro své chuťové pohárky lákavějším!

Zeleninové hranolky s dipem

Vyberte oblíbený druh zeleniny a nakrájejte jej na hranolky. Ideální je mrkev, okurka, paprika, řapíkatý celer a třeba kedlubna. Zeleninu potom namáčejte do dipu a nebojte se komzumovat.

Jak udělat dip?

Ideální nejenom pro doplnění nakrájené zeleniny je jakýkoli dip. Jako základ můžete použít bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Pro dochucení potom stačí zapojit fantazii a oblíbené suroviny. Doporučujeme najemno nasekaná sušená rajčata, česnek a třeba lžičku hořčice a trochu pepře.

Kukuřičné nachos s avokádovým dipem

Pokud máte rádi zvuk křupání brambůrků, dozajista vám jej vynahradí nesmažené nachos. Tato původem mexická pochoutka je tradičně podávána se salsou. Tu můžete koupit běžně v obchodě, ale my radíme udělat avokádový dip, který se s nimi skvěle kombinuje a je velmi jednoduchý. Vyberte zralé avokádo a vyloupněte dužinu, přidejte nastrouhaný česnek, a rozmixované rajče a papriku. Vše rozmělněte vidličkou ještě se špetkou soli a pepře.

Jednohubky caprese

Caprese patří k oblíbeným letním lehkým salátům. Jeho základem je mozzarela nakrájená na plátky na střídačku s rajčetem a zalitá olivovým olejem. Pro pohoštění je toto provedení ale trošku nepraktické. Proto doporučujeme zvolit cherry rajčátka s mozzarelovými třešinkami. Rajčátka můžete rozkrojit a mezi půlky vložte kousek sýru a lístek bazalky, spojte párátkem a na talíři zakápněte olivovým olejem. Můžete tvořit jednohubky i v celku a suroviny nekrájet.

Ovocný salát

Mezi oblíbená pohoštění patří spíše ta slaná. Z té sladké sekce můžete zvolit libovolně namíchaný ovocný salát a přisypat pár vlašských ořechů!

Opečený chleba s česnekem a olivovým olejem

Starší chleba nakrájejte na hranolky a nechte opéct do křupava v troubě. Mezitím si najemno nasekejte nebo utřete dva stroužky česneku. Ty bohatě zalijte olivovým olejem, přidejte sůl a trošku pepře. Opečený chléb potom namáčejte ve směsi.

Sýrové prkénko

Holdujete sýrům? Udělejte si radost a nakupte na Silvestra své oblíbené, pěkně je připravte na dřevěné prkénko a doplňte slanými krekry a hroznovým vínem. Některé jsou také velmi dobré v kombinaci s medem, vyzkoušejte!

Pomazánky

Na opečené bagetky nebo i obyčejný chleba se vždy hodí jakákoli pomazánka. Vyzkoušejte náš výběr vajíčkových pomazánek nebo trojici dalších.

Cukroví

Zůstalo vám od vánočního stolu nějaké cukroví? Není důvod ho nechat zkazit nebo zmrazit až do Velikonoc. Jistě vaši přátelé uvítají nějakou tu sladkou tečku.

Střídmost

Poslední tip je ryze výchovného charakteru. Nezapomeňte, že zárukou úspěšného startu nového roku, bez bolehlavu a žlučníkové koliky, je hlavně střídmost. Týká se jídla, ale také alkoholu.

 

Fotogalerie

Sdílet článek

Komentáře

Autor článku

Eliška Hrežová
Redaktorka
Masarykova univerzita

Studentka oboru Nutriční terapeut na LF MU a oboru Hra na klavír na PdF MU se zvláštním nadšením pro pečení.

Články autora


Témata receptu

Témata receptů