Čas změn

20. 12. 2013

S končícím semestrem, přicházejícími Vánocemi a nostalgickou náladou je čas na malé zhodnocení a představení chystaných změn.

Před více než rokem jsme vytvořili nezávislý prostor pro studenty, ve kterém by se mohli realizovat v oblasti výživy a péče o zdraví (Public Health). Během minulého roku tým fungoval méně než 50 % času, fluktuace spolupracovníků byla vyšší, než jsme čekali a zjistili jsme, že tým vyžaduje jiný styl vedení. Z mnoha věcí jsme se poučili, další jsou třeba změnit. A to právě teď.

Co jsme se za tu dobu ve specifickém akademickém prostředí naučili?

  • Aktivní studenti. Ti, co jsou ochotni více dělat, více získají. Zajímavé popíchnutí k tomu v říjnu poslal Robin Raszka a to si myslím, že v našem oboru je to ještě horší. Ona vysoká škola je nejen o penězích a kvalitních učitelích a vědcích, ale také o studentech se zájmem o obor a s ochotou dát studiu i něco více, než jen pravidelnou docházku a těch pár zářezů v indexu.
  • Zahraničí nebo Česko? V době, kdy se u nás v oboru péče o zdraví z velké části pohybují o jednu až dvě generace starší odborníci a v době snižování financování klasických preventivních programů, je mnohem snazší oslovit s tématy nových technologií, big data a analýz zahraniční kolegy, kterým nemusíte vysvětlovat zcela zřejmé a základní věci. V komerční sféře či ve sféře dnes tak oblíbených startupů získáte jako jednu z prvních poučku: “Mysli globálně.” Některé sféry české akademické půdy se chovají tak trochu opačně.
  • Extrémní přístupy. I přes to, že jsme zjistili mnoho nepřesností a dokonce chyb ve vyjádření současných oficiálně uznávaných odborníků, je jejich pozice autorit téměř neotřesitelná. Navíc mnoho odborníků se vyjadřuje složitě a pro velkou část čtenářů i nesrozumitelně. Na druhou stranu si oblibu získávají různé alternativní přístupy, jejichž odborné vysvětlení je mnohdy nedostačující, ale pro laickou veřejnost snadno pochopitelné. A tak se pohybujeme ode zdi ke zdi, místo hledání zlaté střední cesty.
  • Kvalita informací. Schopnost odlišit kvalitní informace od těch méně kvalitních a od informací s komerčním pozadím je u laické veřejnosti poměrně nízká. Není se co divit, když i sami odborníci často pracují s neověřenými či spornými tvrzeními. Etika mnoha autorů je více než diskutabilní, a to včetně autorů pocházejících z akademické půdy.

Co v NutriWebu zůstane a co se změní?

  • Chceme vytvořit oporu mladým kolegům a všem čtenářům se zájmem o kvalitní informace. To vždy nemusí znamenat definitivní rozřešení komplikovaných otázek, ale přínosem může být i souhrn stávajícího stavu. Nadále nechceme soupeřit s projekty potravinářských firem a zvyšovat roztříštěnost informací určených laické veřejnosti. Nebudeme se věnovat obecným tématům (např. co jsou to bílkoviny, jak rozdělujeme sacharidy apod.), ale komentářům a podrobnějším analýzám aktuálních témat v oblasti výživy a péče o zdraví.
  • Mnohem více než dosud se budeme věnovat technologickým tématům, vizualizacím a analýzám v oblasti péče o zdraví, které budeme tvořit v mnoha ohledech jako první v ČR. Zároveň připravujeme veřejný Atlas porcí a praktický návod, jak pracovat s různými stávajícími vizualizacemi v oblasti výživy.
  • Naše recepty budou opatřeny propočtem nutričních hodnot, což chápeme jako důležitou přidanou hodnotu.
  • Sociální média budeme nadále rozvíjet v současné šíři (Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest).
  • Připravuje se anglická verze našich webových stránek i anglická verze Twitter kanálu, kde se budeme věnovat jak aktuálním informacím z oblasti výživy a péče o zdraví, tak i aktuálnímu dění v České republice v této oblasti.

V době připravovaných změn je vaše zpětná vazba významná a rádi si přečteme vaše postřehy či zodpovíme vaše dotazy. Zájemci o případnou spolupráci jsou vítáni a mohou nám psát na náš e-mail nutriweb@nutriweb.cz.

 

Sdílet článek

Komentáře

Autor článku

Tomáš Pruša
Šéfredaktor
Masarykova univerzita

Pedagog LF MU pro slyšící i neslyšící studenty, farmaceut a výživář utíkající do sociálních médií a stále překvapen světem kolem sebe...

Články autora


Témata příspěvku

Témata blogu